malin jonsson luleaa

Malin Jonsson

"Skaffa en bra kollega, kavla upp ärmarna och ha kul!"

Malin är en av de fyra nominerade till Årets Förnyare 2020. Gå in och rösta på din favorit nu - röstningen är öppen fram till den 
1 maj.

Alla nominerade         Rösta här!

Läs mer om utmärkelsen Årets Förnyare >

Vem är Malin Jonsson?

Jag började jobba på Avd. Vatten & Avlopp inom Luleå kommun 2016. Innan dess jobbade jag med miljötillstånd gentemot Vatten & Avlopp. Idag jobbar jag som driftstöd inom den operativa verksamheten på sektionen VA-produktion. Min arbetsuppgift är att underlätta för verksamheterna på Avlopp, Vatten och Ledningsnätet. 

Mina fritidsintressen är friluftsliv, sport, motion och rörelse samt umgås med nära och kära. 

Hur känns det att vara nominerad till Årets Förnyare?

Jag blev förvånad, rörd och sprudlande glad. Det känns jättekul att vårt arbete med att minska mängden tillskottsvatten har uppmärksammats. 

malin

Kan du berätta om arbetet med att få till hela VA-cykeln och den effekt ni uppnådde med det?

Jag är en del av VA-cykeln som gör att vårt arbete med tillskottsvatten och områdesinventeringar genomförs och dokumenteras i VA-banken. Vi är ett lag, alla bidrar och slutresultat har genererat mycket för VA-verksamheten. 

Områdesinventeringen består av att tv-inspektera och spola alla spill- och dagvattenledningar mot en eller flera upptagningsområden/pumpstationer. Vid filmningen framkommer felaktigheter på ledningsnätet. Därefter gör anläggningsarbetarna på Ledningsnätet (Drift och Underhåll) en riktade insats för att åtgärda problemet. Inom samma område inventerar vi fastigheter bortom förbindelsepunkt.

Vi kontrollerar fastigheternas anslutningar genom att vi trycker rök i ledningssystemet eller med färgat vatten. Kontakten med fastighetsägaren gör fältpersonalen som har inventerat fastigheten. Vid inventeringen kontrolleras även rännstensbrunnar. Om något är felkopplat får den avdelningen som äger rännstensbrunnen koppla bort den (tex. Gata, Park). Inventering av spillvattenbrunnar och brandposter genomförs årligen under snösmältningsperioden. Många spillvattenbrunnar i byarna har kraftigt inläckage. Inventeringen av brandposten görs för att hitta utläckage från vattennätet.

Allt arbete förutom spolning av ledningsnätet sker i egen regi. Vi tycker det är värdefullt att ha kunskapen inom organisationen och vi får en god kunskap om statusen på ledningssystemet. 

Jakten på tillskottsvatten sker av personal från VA-produktion och allt dokumenteras i VA-banken med bland annat modulerna Brunn, Invent, Invent Fastighet, TV-skopi m. m. När allt finns i VA-banken blir arbetet transparent och alla ser nyttan, bristerna på ledningsnätet samt vad vi åtgärdar.

Vad är du mest stolt över?

Jag är mest stolt över allas energi, vårt systematiska arbete samt allas engagemang till förbättring – Vi tror på det vi gör! Inom arbetsgruppen har vi en god atmosfär och användarkulturen i VA-banken är strålande. Ju mer data vi lägger in – desto roligare blir det när vi ser effekterna av det.  

Vad har varit den största utmaningen?

I början av arbetet krävs det mycket disciplin och ansvar från alla inblandade. Vårt ledningsnät är gammalt och vid uppstarten av inventeringen hittade vi massor av felaktigheter. Utmaningen blir att prioritera åtgärderna för att få ut så mycket som möjligt för varje krona som vi investerar i ledningsnätet. Det är viktigt att kunna följa upp både arbetet och resultatet för att kunna motivera både personal och beslutsfattare.

Varför tror du att ni har lyckats med detta?

Jag tror att vi har lyckats för att vi har jobbat systematiskt, varit noggranna, lagt in all data i VA-banken och avsatt resurser. Genom våra kvartalsavstämningar får vi koll på var vi står och vad vi ska prioritera under kommande kvartal. Vi har kommit en bit på vägen kring jakten på tillskottsvatten men det finns mycket jobb kvar. 

Finns det någonting du skulle göra annorlunda om du skulle göra om det?

Vid bortkoppling av felanslutningar har vi en dialog med fastighetsägarna på plats istället för att skicka ut brev. Viljan och engagemanget kring att koppla bort fastigheten ökar när vi får en god relation med varandra.

Vad är nästa steg?

Nästa steg i processen är att få ännu bättre koll på ut- och inläckage samt anpassa arbetsprocesserna efter resurstillgång så vi kan fortsätta att leverera hela VA-cykeln. I och med all inventering har vi fått mycket data om vårt ledningsnät och det underlättar för kommande förnyelseplanering som kommer ske med analysmodulen.

Har du några tips till andra kommuner som vill jobba med att utveckla detta?

Jobba strukturerat, var noggrann, avsätt resurser och passa på att ha kul på jobbet – så skaffa en bra kollega, kavla upp ärmarna och ha kul! 

Vad är roligast i din jobbvardag?

Det är roligt att se förbättringarna och den samhällsnyttan vi gör. Arbetet är även varierat och det gillar jag! 

Slutligen – den som vinner titeln Årets förnyare får ett stipendium på 20 000 som ska användas till kompetensutveckling. Om det blir du som vinner – har du någon tanke om vad du skulle vilja göra?

Jag är så glad över nomineringen, men har inte alls hunnit fundera på det.