anders persson_aaf

Anders Persson


"Man måste våga för att komma framåt!"

Anders är en av de fyra nominerade till Årets Förnyare 2020. Gå in och rösta på din favorit nu - röstningen är öppen fram till den 1 maj.

Alla nominerade           Rösta här!

Läs mer om utmärkelsen Årets Förnyare >

Vem är Anders Persson?

Jag har jobbat i branschen drygt 15 år och är sedan tre år tillbaka chef på mät- och geodataenheten på Mariestad, Töreboda och Gullspångskommun.

Enheten består av sju medarbetare (mig själv medräknat). Vi jobbar med hela konceptet kring kartering, GIS, utveckling och digitalisering generellt och är en stödfunktion när det gäller IT och digitalisering gentemot hela samhällsbyggnadssektorn. Vi är anställda på Mariestads kommun, men jobbar åt alla tre kommunerna som en kommun.

Fritiden fylls av mina barns aktiviteter då jag är engagerad i ishockey och fotboll men när jag får fri tid så är gitarr och musik ett stort intresse.

Hur känns det att vara nominerad till Årets Förnyare 2020?

Överraskande och jätte jättekul! Det finns sjukt mycket bra kompetens och engagerade personer ute i landet som jobbar med de här delarna,så det känns väldigt hedrande att vara nominerad. Det är en kul tid och bransch att jobba i och det finns mycket erfarenheter att utbyta.

Samverkan har förändrats de senaste åren. Vi har en konstellation med kommuner i närområdet (gamla Skaraborg) som träffas och utbyter erfarenheter samt större grupperingar i Västra Götaland, men tack vare digitaliseringen sträcker sig vårt kontaktnät nu över hela landet. Vi kan enkelt jämföra oss med en kommun i Skåne, Stockholm eller norra Sverige och det blir ett flytande samarbete vilket är riktigt roligt. Just nu har jag till exempel mest utbyte med Danderyds kommun.

Sen är större träffar väldigt värdefulla. Vi lär känna andra på till exempel Användarträffen och det leder till nya samarbeten och erfarenheter. Man är mer aktiv och det händer mycket i branschen.

Arbetet är mer komplext än vad det var förr, därför är det värdefullt att prata med andra som gör smarta saker man kan ha nytta av i sin egen organisation. 

Kan du berätta lite om arbetet med att utveckla era GIS-miljöer och hur det har kunnat sänka era kostnader?

Vi har blivit väldigt uppmärksammade för det och har kunnat fokusera på att digitalisera våra huvuduppdrag.

Kart- och mätverksamheten i en kommun har ett uppdrag att utföra olika typer av arbetsuppgifter. Vi har fokuserat på hur vi kan jobba smartast med de här uppgifterna. Vi har jobbat med att automatisera, förenkla och spara arbetstid för att hjälpa andra medarbetare med digitaliseringsfunktioner.

Vi vill att det ska vara så enkelt och smart som möjligt och det kan vi uppnå genom myCarta som är klockrent till detta. Vi har ett väldigt bra samarbete med Aveki.

Vad är du mest stolt över?

Vi är ett härligt gäng som har kul tillsammans vilket är väldigt viktigt! Våra värderingar är grunden till vår verksamhet och vi hjälper och stöttar alltid varandra. 

Vi är stolta över att vi ligger långt fram, före många andra organisationer. Det är många som är nyfikna och som vi kan hjälpa – inte bara inom den tekniska branschen. 

Vad har varit den största utmaningen?

Det är alltid en utmaning att förändra och sätta nya arbetsrutiner så klart. Den stora utmaningen i detta har varit att kunna jobba mer strukturerat. 

Varför tror du att ni har lyckats med detta?

Vi bestämmer oss för något och vågar testa! Vi är inte rädda för att chansa och förändra – det är ok att misslyckas eftersom vi är så trygga i våra roller.  Man måste våga för att komma framåt.

Finns det någonting du skulle göra annorlunda om du skulle göra om det?

Saker och ting har faktiskt varit enklare än vad vi trodde. Hade vi vetat det, hade vi nog vågat forcera processen ännu mer. Det är enklare än vad man tror! 

Vad är nästa steg?

Ekonomin är vår stora utmaning framåt! Vi vet att vi kommer få mindre pengar att jobba med, vilket ställer saker på sin spets.

Förhoppningsvis har vi lagt resurserna på rätt saker så att vi kan utföra mer för mindre pengar. Nästa steg är bland annat att vi vill hjälpa andra, till exempel VA-sidan. De gick över till VA-banken för två år sedan och har gjort ett jättegott arbete och har många möjligheter att nyttja systemet än mer.

Det är också en utmaning att inte fortsätta jobba i föråldrade arbetssätt. 

Har du några tips till andra kommuner som vill jobba med detta?

Ta det på allvar - men överdriv inte komplexitet och risker.Jobba framåt hela tiden. Det är inte så svårt som ni tror!

Vad är roligast med ditt jobb?

Absolut mina kollegor och vår kultur! Men även att det är en bransch där det händer så mycket just nu. Det är många som är engagerade och kompetensen är hög i hela landet. 

Slutligen – den som vinner titeln Årets förnyare får ett stipendium på 20 000 som ska användas till kompetensutveckling. Om det blir du som vinner – har du redan en tanke om vad du skulle vilja göra?

En kollega skojade om en afterwork 😊

Nä, men kanske en mässa eller utbildning – det viktigaste är att det är något som hela verksamheten kan ha nytta av!