Petter Walan

Petter Walan

"Gör det så enkelt som möjligt"

Petter är en av de fyra nominerade till Årets Förnyare 2020. Gå in och rösta på din favorit nu - röstningen är öppen fram till den 1 maj.

Se alla nominerade        Rösta här!

Läs mer om utmärkelsen Årets Förnyare >

Vem är Petter Walan?

Jag började som utredningsingenjör på Vakin 2016 och jobbar bland annat med utredning och dagvattenfrågor. Innan jag kom till Vakin jobbade jag som VA-ingenjör på Lidingö Stad två år. På fritiden lägger jag mycket tid till träning och friluftsliv i olika former, där klättring, cykling och skidåkning både utför och på längden är några av favoritaktiviteterna.

Hur känns det att vara nominerad till Årets Förnyare 2020?

Det känns jättekul! Det är en ära att bli nominerad! 

Kan du berätta lite om arbetet med analyser av vattenläckor?

Med hjälp av myCarta har vi gjort förnyelseplaner för ledningsnätet, vilket har fått en del uppmärksamhet. När vi precis hade startat upp berättade jag om vårt arbete på Användarträffen i Malmö och på Rörnät och Klimat förra året höll jag en presentation där jag bland annat visade vår analys för vattenledningar. 

Just nu är jag med i ett spännande projekt som heter ”Ordning i RörANN”, där bland annat  Stockholm, VA-syd, Göteborg kretslopp och vatten samt Vakin är med. Som en del i projektet har vi en exjobbare på Vakin som under våren tar fram en AI modell för vattenledningsnätet i Umeå likt den AI-modell som Stockholm Vatten och Avfall har gjort. Projektet innebär att min risk- och konsekvensanalys kommer att kunna förbättras ytterligare och i projektet har vi fortsatt att använda oss av myCarta Analys när vi har tagit fram underlagen. Det är väldigt roligt och lärorikt att vara en del av det här projektet. Dessutom kommer Sveriges kommuner få en möjlighet att ta del av resultatet och förhoppningsvis få möjlighet att göra egna risk- och konsekvensanalyser på ledningsnätet.

Du håller egna utbildningar i VA-banken hos er, kan du berätta lite om dem?

För att våra medarbetare ska komma igång med arbetet har jag kört lite interna grundkurser i myCarta Analys och eventuellt kan det även bli fortsättningskurser längre fram. Det är roligt när vi är flera som jobbar med detta – tidigare var det ju bara jag. Jag har även haft lite tankefrön på att anordna en intern konferens för att inspirera fler att komma igång, men det får ligga lite längre fram. 

Vad är du mest stolt över?

Det är kul att ha fått ett resultat vi är nöjda med och att vi har kommit dit vi ville. Det är många som har påbörjat arbetet med planering och nu jobbar vi med att vidareutveckla det. 

Med ”Ordning i RörANN” projektet får fler kommuner möjlighet att ta fram konsekvensanalyser av ledningsnätet. Med exjobbet finns en tanke att vi vill se vilka parametrar som är viktiga att ha med. Till en början ska vi testa på Vindelns kommun eftersom det inte finns så mycket där i dagsläget och det kan kännas lite övermäktigt med planeringsarbetet. 

Vad har varit den största utmaningen?

Jag var väldigt nyfiken på myCarta Analys och fick därför en testversion till en början. Eftersom det var en testversion fanns det ganska lite underlag för hur myCarta Analys fungerade när jag började arbeta med analyserna och det krävdes en hel del tid och ansträngning för att förstå hur verktyget fungerade - men resultatet blev riktigt bra! 

Varför tror du att ni har lyckats med detta?

Jag har varit väldigt intresserad och nyfiken. Dessutom har jag haft förmånen att få lägga tid på att jobba med det. 

Finns det någonting du skulle göra annorlunda om du skulle göra om det?

Jag hade nog valt att samarbeta ännu mer med andra kommuner. Jag har bollat en del med andra, men kunde ha gjort det ännu mer. Det är väldigt bra med olika samverkansforum. En del kontakter har skapats via kurser som Svenskt Vatten har hållit, men många har inte kommit igång med det här arbetet ännu, så jag har inte haft så många att vända mig till. 

Vad är nästa steg?

Vi arbetar vidare med analyserna genom ”Ordning i RörANN” projektet. 

Har du några tips till andra som vill jobba med detta?

Hör hur andra har gjort och bolla de här frågorna. Samverka! 
Gör det så enkelt som möjligt – hoppa över där ni inte har underlag. 

Vad är roligast med ditt jobb?

Det finns så mycket utmaningar och det sporrar mig hela tiden framåt. Det här är ett meningsfullt område att jobba inom och det händer mycket i branschen just nu. Vi har även en fantastiskt fin arbetsplats och underbara kollegor som gör det extra roligt att vara på jobbet!

Slutligen – den som vinner titeln Årets förnyare får ett stipendium på 20 000 som ska användas till kompetensutveckling. Om det blir du som vinner – har du en tanke om vad du skulle vilja göra?

Vi har ju bra utvecklingsmöjligheter på Vakin, men jag skulle gärna gå på fler  utbildningar och konferenser  som kan ge inspiration och en möjlighet till att nätverka och hitta nya samverkansmöjligheter.