johan nyholm

Johan Nyholm

"Problem och insatser styr hela vår verksamhet"

Johan jobbar på Simrishamn kommun och är en av de fyra nominerade till Årets Förnyare 2020. Gå in och rösta på din favorit nu - röstningen är öppen fram till den 1 maj.

Se alla nominerade        Rösta här!

Läs mer om utmärkelsen Årets Förnyare >

Vem är Johan Nyholm?

Infödd Ystadbo som tycker om att träffa människor och tänker positivt om det mesta! Jag är väldigt fascinerad av människors levnadsöden och tror att alla har något unikt att bidra med. Vad du än jobbar med, så kan andra lära sig något av dig. 

Till vardags jobbar jag som enhetschef på rörnät inom VA. Jag försöker alltid vara positiv, inspirerande och drivande och tror på vikten av att ha en öppen och ärlig dialog med alla. 

På fritiden har jag en förkärlek för utförsåkning och åker gärna ner till Alperna ett par gånger om året. Dessutom har jag kommit på hur härligt det är att vandra! Jag gick nyligen Skåneleden och det kommer nog bli lite mer utmanande vandringar framöver också.

Kan du berätta något som inte så många känner till om dig?
Jag är Nobelpristagare! 1988 jobbade jag som bomb- och mindesarmerare i Libanon och för detta fick jag Fredspriset tillsammans med de andra som gjorde FN-tjänst det året. Vi fick dock äta vår Nobelmiddag i Libanon… 

Hur känns det att vara nominerad till Årets Förnyare 2020?

Det är så klart väldigt trevligt och roligt att bli uppmärksammad för sitt arbete. Vi hade möte när detta dök upp och plötsligt började kollegorna att tissla och tassla – jag fattade inte alls vad det var som var så roligt först.

Simrishamn kommun har friskast medarbetare i hela landet - kan du berätta om hälsosatsningen?

Jag försöker alltid få mina medarbetare att ha i åtanke vad det är de egentligen gör och att de inte bara ska tänka produktivt i stil med att ”vi lägger ledningar. Min utgångspunkt är att de ska tänka själva och lösa situationer som uppstår på egen hand – de ska våga ta beslut. Om de känner sig motiverade vill de göra ett bra jobb och prestandan kommer av sig själv. Genom att verkligen lyssna på medarbetarna kommer vi långt, det är jag övertygad om.

Simrishamns kommun satsar helhjärtat på ledarskapet och anordnar regelbundet utbildningar som alla chefer erbjuds att gå. Man kan välja den utbildning som passar sina egna och avdelningens behov bäst och för mig har utbildningarna inom kommunikation och svåra samtal gett mig mest – jag har verkligen haft stor nytta av dem i mitt arbete. Sen handlar det så klart mycket om helt vanlig medmänsklighet och sunt förnuft - som till exempel att säga hej varje morgon och att ha en öppen och god dialog med alla. 

Jag jobbar med människan hela tiden
Jag pratar med mina medarbetare och om jag märker att någon inte verkar må bra, tar vi en promenad och snackar. Om någon är sjukskriven mycket, kan det kanske bero på att man inte har det bra hemma eller att man inte trivs på jobbet. Då tar vi den diskussionen och ser vad vi kan hitta för lösning på det. Givetvis tycker jag också att det är viktigt att man kan kombinera jobbet med att vara förälder på ett sunt sätt. Att vabba är en del av livet – man måste kunna vara hemma med sina barn utan att känna skuld, även om det är mycket på jobbet. 

Teamövningar bra mot machokultur
Jag jobbar mycket på att försöka få bort ”machokulturen” i vår grupp och har märkt att teamövningar fungerar väldigt bra och stärker oss mycket. Det är viktigt att man vågar be varandra om hjälp och att man kan be om ursäkt om man gjort fel – utan att bli hängd av gruppen. Vi har så många idéer som snurrar hos oss hela tiden och det är så mycket jag skulle vilja jobba vidare med och förändra framöver. 

Vad är du mest stolt över?

Jag är väldigt stolt över att vi har kommit så långt med att jobba digitalt - problem och insatser styr hela vår verksamhet. Eftersom vi lägger in allt i mappstrukturen, från foton till information om vad som händer längs vägen, kan alla enkelt följa ärendet och till exempel se vad en vattenläcka kostade eller vad som var orsaken till att något tog lite längre tid än vanligt. Det enda vi har på papper idag är vårt lager…Vår dröm är att få allt kopplat till VA-banken, tänk vad smidigt om vi till exempel kunde ha tidrapporteringen där också.

Vad har varit den största utmaningen?

Den största utmaningen har varit att få medarbetarna att förstå mitt ledarskap. Det är viktigt att få dem att förstå varför vi gör vissa saker och att alla vågar säga vad de tycker och ta en diskussion. Det har också varit en utmaning att låta allt få ta sin tid.

Varför tror du att ni har lyckats med detta?

Vi lyssnar! Det gäller att låta någon prata färdigt, sen kan man berätta vad man själv tycker och tänker och komma med förslag på åtgärd. Kanske kan man få dem att se på saken ur en annan synvinkel?

Finns det någonting du skulle göra annorlunda om du skulle göra om det?

Jag hade inte dragit igång så många förändringar samtidigt. Periodvis hade vi fyra, fem förändringar på gång parallellt och mina medarbetare blev nog ganska trötta på mig. Det hade räckt med en, kanske två, saker i taget. Man blir ju så peppad själv och vill göra allt på en gång, men jag kunde ha tagit det lite lugnare med dem…

Vad är nästa steg?

Nästa utmaning blir att få in andra områden i VA-banken, som till exempel fakturering, id06, klicka in sig på sin arbetsplats med mera. Min tanke är att utöka användningen så att alla personligen tar ett steg uppåt. De ska själva vilja göra detta och fundera över hur de kan utveckla detta ute i fält. Jag har redan smugit igång det här arbetet så det är på G.  

Har du några tips att dela med dig av till andra kommuner?

Jag tror det är viktigt att berätta om hur man jobbar med VA-banken och vad man vinner på att jobba mer digitalt. Ta diskussionen och fråga hur medarbetarna ser på saker och ting. Hos oss har vi beslutat att alla ska jobba med VA-banken. Vi har fortlöpande utbildning och uppdaterar kunskaperna med jämna mellanrum. 
Och kom ihåg - det här arbetet tar tid. Ni kommer inte att se någon förändring på sekunden.  

Vad är roligast med ditt jobb?

Kort och gott - allt! Jag har världens bästa jobb. Jag är precis där jag vill vara och gör precis det jag vill göra.

Slutligen – den som vinner titeln Årets förnyare får ett stipendium på 20 000 som ska användas till kompetensutveckling. Om det blir du som vinner – har du en tanke om vad du skulle vilja göra?

Ja det har jag! Jag skulle vilja försöka få kontakt med en stad/kommun i något annat land för att se hur de jobbar med databaser, ledningsregister, drift och underhåll. Utbyta erfarenheter helt enkelt. Får man möjlighet att komma dit helt själv, så är det lättare att få en insyn i deras sätt att jobba. Det blir inte på samma sätt om man åker på en "vanlig" studieresa.