klas broellop

Nyfiken på... Klas Holm

I vår ”Nyfiken på…” -serie har vi nu kommit fram till Klas Holm, vår glada konsult- och supportmedarbetare. 

Han är född och uppvuxen på en bondgård i Vislanda (utanför Alvesta) där han tillbringat många timmar med att mjölka kor och ta hand om djuren i ladugården.

- Jag tror definitivt att min uppväxt har präglat mig till att bli lite av en ”fixare” - jag är inte rädd för att hugga i där det behövs.

Efter gymnasiet flyttade Klas till Växjö för att plugga systemvetenskap, men så småningom in på Skog- och träteknik istället. Efter universitetet jobbade Klas med att tillverka kyl & frysdiskar i Vislanda och det var där han befann sig när jobbet på Aveki dök upp bland platsannonserna. Klas sökte, men dessvärre snuvade nuvarande kollegan Linn honom på tjänsten. 

Men - den som väntar på något gott...

- Julen 2015 var vi på semester i Thailand när telefonen ringde. Det var Anne som undrade om jag fortfarande var intresserad av jobbet.

Och jo då, det var han och det har nu gått 5 år sedan han började jobba som GIS/GIT-konsult hos Aveki och ett par dagar i veckan har du chansen att få träffa honom i vår support.

klas hus 2

Vikten av rätt sorts gräsfrö...

Klas träffade sin fru, Victoria, genom två gemensamma kompisar.
- Ja, vi blev ihopparade skulle man kunna säga. Victorias kompisar tyckte att hon skulle börja dejta någon och hon tänkte att ”jaja, jag kan väl messa den där långa killen då”…

Efter några år i Älmhult och Växjö längtade paret tillbaka till Alvesta och 2017 flyttade de in i sitt nybyggda hus - och blev granne med kollegan Marie Ansmo på kuppen! En solig dag i slutet på juni 2019 gifte de sig och Klas bytte efternamn från Pettersson till Holm.

Eftersom de har två små grabbar, 2,5 år och 3 månader gamla, så är fritidssysselsättning inget större bekymmer. Men Klas tycker om att pyssla hemma och för tillfället är det framförallt i trädgården tiden spenderas.

- När tomten bara är en jordig trist platta, så måste man ju lägga lite tid och kärlek på att bygga upp en miljö för att det ska bli mysigt, säger Klas.

klas hus1

Och det där med gräsfrö ja... Vi som hör Klas prata om sin trädgård på fikarasterna, kan avslöja att Klas faktiskt är en gräsnörd av högsta rang. Han har full koll på vilken grässort som är bäst och hur man får till den där perfekta golfgreenen...

En fena i köket

Men, det är inte bara utepyssel som gäller för Klas. Han gillar även att laga mat och blir du hembjuden till honom slänger han gärna ihop en krämig pasta. Det är i matlagningen han hittar sin avkoppling, och det spelar ingen roll om det är vardag eller fest – han trivs lika bra med köttbullar i stekpannan som oxfilé…

Foto: Therese Hellstrand

Flädersaft

- Jag har ett litet tips på svalkande dryck så här i flädertider –ut och plocka fläder och gör saft! Hur läskande som helst i sommarvärmen. Den kan varieras på massor av sätt – varför inte med lite mynta och jordgubbar?

Tid: 20 minuter + lite väntan 

20 blomklasar fläder
3 citroner
40 g citronsyra
1 liter vatten
1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)
Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en kastrull.

- Skölj av flädern om den är nyplockad och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran.
- Koka upp vattnet och häll det över flädern.
- Sätt på ett lock och ställ svalt minst tjugofyra, men gärna fyrtioåtta timmar.
- Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
- Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
- Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande. Man måste inte koka upp utan kan om man så önskar enbart röra saften tills sockret löst sig. Det förlänger dock hållbarheten med ett rejält uppkok.
- Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.

Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under hela året.

djungel borneo

Vandringsfreak

Om Klas får välja vart semestern går, så blir det gärna Karlskronas skärgård som han tycker är otroligt vacker - där har han tillbringat många somrar i släktens stuga. Men han är även lite av en äventyrare och han har bland annat vandrat i Borneos djungel i tre veckor och klättrat uppför Gunung Kinabalu, Borneos högsta berg. Det kunde dock gått illa när Klas var nära att trampa på en dödlig grön orm… men det gick bra tack vare guiden - en superhärlig kille som verkligen kunde visa djungeln i sitt rätta element. Under resan träffade han också orangutanger och släppte lös små sköldpaddsbebisar på stranden.

berg borneo
trolltungan

Senaste vandringen gick till Trolltungan i Norge vilket var en fantastiskt fin upplevelse. Både Klas och Victoria gillar att röra sig på semestern och tanken är att så fort barnen blir större ska de ut och vandra med dem. Är det någon som har tips på bra vandringsleder med barn så tar Klas tacksamt emot det!

Fem snabba

Vilken påse väljer du?
Blå Polly eller Röda Polly

Vad drar du helst på dig?
Badbyxor eller pjäxor

Seriöst nu. Vilket gräsfrö är egentligen bäst?
Biltemagräsfrö eller Barenbrugs Rajgräns RPR 
(Alltså, det första är inte ens ett alternativ)

På skärmen:
TV-serier eller YouTube
(Jag kollar på trädgårdsvård, bilskötsel, matlagning och sånt där kul)

På (TV-)skärmen som barn:
Tippen eller Björnes magasin
(Jag var en trogen Tippen-tittare på sommarlovet!)