Dagvattenhanteringens tre nivåer

regn

I och med klimatförändringarna behövs det nya sätt att hantera regnvatten. Hur kan man redan i planeringsstadiet lägga grunden till en god beredskap?

Dimensionerande situationer
Den gamla dimensioneringsprincipen, som innebär att allt regnvatten kan avledas via slutna ledningar måste nu, i klimatförändringarnas tid, kompletteras eller överges. Istället bör man redan på planeringsstadiet lägga grunden till en beredskap för alla lägen. Man kan tänka sig detta som en ”trestegsraket” enligt följande:

1. Behåll nederbörden där den faller
2. Fördröjningsmagasin
3. Gatan fungerar som en flod

Behåll nederbörden där den faller
I första hand gäller det att utnyttja alla möjligheter att ge regnvattnet chansen att infiltreras i gräs- och naturmarksytor i stället för att avleda det direkt via slutna ledningar. Det verktyg man då kan använda är en välgjord markplanering, ner i minsta detalj. Bort med kantstenar där den hårdgjorda ytan kan lutas mot grönytor. Led ut takvatten över grönytor som lutar från huset. Glöm dock inte bort att även grönytor måste underhållas. En lucker gräsmatta kan ta hand om flera 10-tals mm regn under ett dygn. Om den däremot har blivit förstörd av trafik eller hårt slitage kan den bli i det närmaste helt tät. Att hålla ytan lucker är extra viktigt om underliggande mineraljord är tät, som till exempel lera och finkornig morän.
Vi vet ju också att grundvattentillgången är viktig under torrperioder. Det finns alltså dubbel anledning till att behålla nederbörden där den faller.

dagvattenhantering 1

Låt vatten från gator och planer rinna ut över gräsytor, där möjlighet finns.
Foto: Kent Alm

Fördröjningsmagasin
Inom områden där tillgången till grönytor är liten kan det bli nödvändigt att anordna fördröjningsmagasin. Här har man prövat många olika tekniker. Man har bland annat byggt underjordiska magasin med hjälp av rörpaket eller med fyllning av grov makadam. 

I särklass effektivast blir det dock om man kan ordna öppna magasin som lågpunkter i terrängen. Här gäller det framförallt att använda sin fantasi till hur magasinet ska se ut och användas under de långa perioder när de inte behöver tas i anspråk. Här nedan kan du se ett par exempel.

dagvattenhantering 2
Fördröjningsmagasin bör finnas med i detaljplanen för nya områden.
Foto: Kent Alm 

dagvattenhantering 3
Det är viktigt att tänka på hur magasinet ser ut och används när det inte regnar.
Foto: Kent Alm 

Gatan fungerar som en flod
När det verkliga skyfallet kommer, med en nederbörd av 100-tals mm under ett par tre timmar, kan kapaciteten hos såväl grönytor som fördröjningsmagasin överskridas. Då kommer lågstråk oundvikligen att fungera som floder. Vid en lyckad höjdsättning är det kanske främst gatorna som då kommer att utnyttjas. Men någonstans måste vattnet kunna avledas till öppna vattendrag. 

Vid sådana här tillfällen är risken för erosionsskador överhängande. Med utnyttjande av dagens GIS-verktyg är det möjligt att göra studier över hur en översvämningssituation kan arta sig. Då har man också möjlighet att ordna tekniska förstärkningsåtgärder där erosionen kan bli som farligast. Det borde vara en god affär att regelmässigt genomföra sådana GIS-studier över våra samhällen.

Dagvattenhantering i praktiken
För att lyckas väl med dagvattenhanteringen är det extra viktigt med ett intimt samarbete mellan planarkitekten och VA-teknikern. I byggskedet är det sedan viktigt att se till att de lösningar man kommit fram till verkligen genomförs och används i praktiken.

Hur gör ni?

Arbetar ni aktivt med dagvatten- och dräneringsfrågorna i din kommun? Har du kanske exempel på lösningar som du vill förmedla?
Hur klarar sig din kommun ”när gatan förvandlas till flod”? Detta kan ske förr än du anar...

Vi vill gärna veta hur det går till hos dig och dina tankar kring dagvattenhanteringen. Skriv ett inlägg nedan!
Om du inte vill logga in går det utmärkt att posta som gäst. Då skriver du ditt namn och din mejladress och bockar sedan i rutorna under (du kan hoppa över ruta 3, men ruta 1, 2 och 4 måste bockas i för att du ska kunna posta ditt inlägg.)


kent_90  /Kent Alm


2020-08-28