I huvudet på en Frontend-utvecklarpraktikant

fatme cirkel1

För att vara ärlig så brukade termen webbutvecklare låta som ett främmande koncept för mig. Jag föreställde mig att det var någon kaffeberoende kille med tjocka glasögon och en gammal tröja som skrev löst i en mörk källare, vilket inte kunde vara längre från sanningen - även om vi alla älskar kaffe på det här kontoret!

Jag heter Fatme Mustafa och är född och uppvuxen i Danmark, där jag också tog min kandidatexamen i Företagsekonomi och Informations Teknologi. Under mina studier gjorde jag praktik hos Valtech där jag jobbade med marknadsföring. När jag skulle marknadsföra de olika webblösningar som Valtech hade byggt, fick jag upp ögonen för webbutveckling. Jag lärde känna en kvinnlig webbutvecklare som inspirerade mig mycket. Efter detta insåg jag snabbt att jag inte bara ville marknadsföra dessa lösningar, jag ville faktiskt vara en del av dem -jag ville bygga webbplatser.

Jag bestämde mig för att läsa frontend-utveckling på EC Utbildning i Växjö och har nu bara min 16 veckors praktik kvar, som jag för närvarande gör hos VA-utveckling. 

På VA-utveckling sitter jag i Team App med Daniel Lönnblom (utvecklingsansvarig), Dennis Bergström (frontend-utvecklare & konsult), Johan Marand (frontend-utvecklare & handledare), Gustav Ekstedt (backend-utvecklare & produktägare), och Marie Ansmo (produktägare). 

Mest jobbar jag med myCarta GO, som är ett effektivt verktyg för enkel spridning av geografisk information, men ibland sitter jag även med VA-banken GO, som är ett app tillägg till VA-banken. 

Här på VA-utveckling är ingen dag en annan lik, men alla dagar börjar med en kopp kaffe! Efter kaffet sitter jag vid datorn och börjar med att kolla på min epost, kalender och Teams för att få överblick över mina uppgifter för dagen. Beroende på hur dagen ser ut, kan jag spendera några minuter på en uppgift från en föregående dag, läsa artiklar eller titta på tutorials för att fördjupa mina kodkunskaper.

Klockan 10:00 har vi i Team App stand-up möte (fast vi står inte, vi sitter) 😊, där vi har avstämning i ungefär 10–20 minuter. Ibland sitter vi på kontoret i Växjö, annars sitter vi hemma och pratar genom Teams (ingen av oss i en mörk källare med en gammal Pacman tröja, även om vissa av oss har glasögon beror det säkert inte på yrkesvalet). På mötet pratar vi om vad vi hade uppnått dagen innan, hur dagens agenda ser ut och tar upp eventuella utmaningar eller idéer till de två apparna.

Efter mötet går jag igenom min to-do-list och sätter i gång med programmering. Några av mina uppgifter har varit att hjälpa till med att utveckla myCarta menyn, inställningarna, problemformuläret och checklistan i VA-banken GO. Jag längtar tills vi släpper den nya versionen till kunderna –för första gången ska jag få se slutresultatet av det arbete vi alla har jobbat så hårt för. 

Under dagen har jag också kodgranskning där jag får feedback på min kod, parprogrammering och handledning med Johan, där jag får massor med”guldkorn”, tips och hjälp med mina olika uppgifter. 

fatme och johan

Jag har varit hos VA-utveckling i ungefär 10 veckor nu och känner att jag redan har lärt mig otroligt mycket. Team App är kreativa problemlösare, detaljorienterade, hjälpsamma och sätter sig alltid ini användarens skor. Det är givande att jobba med olika människor med olika erfarenheter. Om jag tänker tillbaka på mina studier då vi satt fyra utvecklare med samma erfarenhet för att göra en gruppuppgift, förstår jag nu att det inte var den mest optimala lösningen för ett innovativt och kreativt resultat. Det är givande att höra andras perspektiv på arbetsplatsen, för även under samma omständigheter kan deras slutsatser om lösningar vara helt annorlunda än mina. 

Ser fram emot att jobba vidare med apparna och lära mig mer!

/Fatme MustafaHur kommenterar jag?

Kommentera genom att logga in
 1. Skriv din kommentar i fältet "Start the discussion..."
 2. Klicka på någon av ikonerna för att logga in med Disquskonto, Facebook, Twitter eller Googlekonto.
 3. Klicka på "Post as...."
 4. Din kommentar publiceras direkt!

Kommentera som gäst (dvs utan registrering) 
 1. Skriv din kommentar i fältet "Start the discussion".
 2. Klicka på "Name" och skriv in ditt namn. Då kommer det upp fler val.
 3. Klicka på "Email" och skriv in din e-postadress.
 4. Hoppa över fältet för "Password".
 5. Klicka i de två översta rutorna. Den tredje kan du lämna tom. 
 6. Klicka i rutan längst ner, där det står "I'd rather post as a guest". 
 7. Klicka i rutan att du inte är en robot. 
 8. Klicka på pilen längst ner till höger.
 9. Din kommentar skickas för granskning och läggs upp inom kort.


2021-08-17