stefan_dyk

Nyfiken på Stefan Peterson

Stefan Peterson sitter på vårt nystartade Örebro kontor och jobbar med utveckling av myCarta. Även om Stefan är ”nyanställd”, så har han varit delägare och jobbat extra på Aveki sedan 2011.
  

Halkade in på ett bananskal

Stefan har alltid gillat teknik och problemlösning och valde därför Teknisk linje på Örebro Tekniska gymnasium. Efter gymnasiet blev det lumpen och sen var det dags att söka jobb. Han behövde dock inte leta särskilt länge då hans kompis blev erbjuden ett sommarjobb på Tekniska förvaltningen som han tackade nej till. Detta öppnade dörren för Stefan. 

– Min kompis var så jädra lat, så han brydde sig inte om jobbet. Hans pappa tipsade då mig om jobbet och på den vägen är det, berättar Stefan.

Det här var i slutet av 80-talet och på Tekniska förvaltningen pågick ett projekt med att kartera vägmärken. Stefan fick till uppgift att hjälpa en kille som var projektanställd för detta. Kommunen utlyste sedan en skräddarsydd tjänst för Stefans kollega, men han satte sig på tvären och tyckte inte att han skulle behöva söka jobbet, utan bli erbjuden det direkt. 

– Då sökte jag jobbet istället och fick det, säger Stefan. Min kollega blev såklart inte så glad över att gå miste om jobbet, men jag var desto gladare, jag hade ju fått mitt första jobb!

I början på 90-talet kom de första persondatorerna (PC) till förvaltningen och inventeringen blev digital. Och det var här, när de skulle göra informationen digital, som Stefans intresse väcktes. Kunde man inte göra det här med kartstöd? Till en början var det bara register och vägnätet skulle beskrivas utan en karta. Ett projekt med att göra alla analoga ritningar digitala påbörjades.

– Jag kunde korsa mina programmeringskunskaper med ett behov och det var tacksamt att jobba kommunalt. Det fick ta sin tid och budgeten var inget bekymmer, säger Stefan.

ssve

Som hund och katt

Stefan var anställd på Tekniska förvaltningen och skulle jobba med införandet av de digitala kartverken. På Statsbyggnad anställdes en odräglig jäkel från Södertälje, vilket Stefan inte alls gillade. Han gjorde allt för att ”pinka revir”, medan den nyanställde å sin sida ville visa vad han kunde bidra med. De var som hund och katt och ”hatade” verkligen varandra. Vad de inte visste då, var att detta egentligen var början på en lång vänskap. Den som Stefan avskydde så mycket hette Sven-Erik Svensson…                                                                        
På vägen hem från en studieresa till Stockholm började de prata med varandra och upptäckte att de faktiskt kunde komplettera varandra ganska bra. Plötsligt såg de fördelarna med ett samarbete och embryot till de första digitala kartsystemen, som senare ledde fram till dagens myCarta, kom till.

1995 flyttade Stefan ner till Sven-Erik på Statsbyggnad och de blev kollegor på riktigt. Sedan dess har de alltid delat rum och utvecklat saker och ting tillsammans.

Örebro_nyhet

myCarta kommer till världen

I början av 2000-talet träffade Stefan Anne, som precis hade startat Aveki. Det skulle dock dröja till mitten av 2005 innan de inledde ett samarbete.  

– VA-banken skulle skrivas om och jag och Sven-Erik hade skrivit en väldigt bra kartmotor som användes på kommunen. Anne hade en idé om att den skulle gå att använda, berättar Stefan.

En dialog inleddes med Stefans chef för att se om kartmotorn skulle gå att köpa loss, men det visade sig att det blev för krångligt. Stefan erbjöd sig då att skriva en ny kartmotor och Anne nappade på idén. Nu började arbetet med myCarta. Stefan satte igång med utvecklingen och hade en del kontakt med Magnus Jöngren som också var delaktig i utvecklingen av myCarta. 2012 implementerades myCarta i VA-banken

– Jag hade i princip dubbla jobb under den här tiden. Men jag kände att jag ville slutföra det jag höll på med på kommunen, som till exempel systemimplementationer, och jag trivdes ganska bra i min chefsroll också,berättar Stefan.

Med tiden började dock både Stefan och Sven-Erik överväga alternativet att börja på Aveki på heltid.

– Och, som ni vet, kunde vi 2016 äntligen öppna vårt efterlängtade kontor i Örebro – efter drygt 10 års tjat från Anne, skrattar Stefan. Sen fick vi en liten bonus på kuppen också, då även Gustav Ekstedt hängde med från Örebro Kommun (men det får ni läsa mer om när Gustav är med i Nyfiken på…).

Utvecklar myCarta

På Aveki utvecklar och underhåller Stefan större delen av myCarta kärnan, vilket han tidigare har gjort på deltid. Just nu har det varit stort fokus på arbetet med BAL.  

– Vi driftsätter nu vår första BAL-kund, Karlskoga kommun. Vi får då ett system som är godkänt för arbete med byggnader och adresser via Lantmäteriets tjänstebaserade gränssnitt BAL, som ersätter LINA.

Stefan har även varit lite insyltad i arbetet med Aveny och kartsystemen för gravvård. 

Helt tondöv, två vänsterfötter och lekfarbror

Hela Stefans släktträd är fullt av musikaliska släktingar, allt från amatörer till proffs. Men de generna hoppade tydligen över Stefan, som varken kan sjunga eller spela instrument. Han har dock en hemlig dröm… Förra året fick han ett keyboard i julklapp och planerar nu att överraska den musikaliska släkten med att bränna av en låt vid ett väl valt tillfälle.

Dans visade sig inte heller vara något för Stefan. När han gick en danskurs visade det sig att han var så dålig att han fick gå om den första grundläggande danskursen.

Däremot har Stefan en förmåga att bli poppis hos barnen - och framförallt är det hans tre gudbarn som gärna hänger hos honom.

– Jag vet inte vad det är, men det slutar alltid med att alla barn hänger efter mig, säger Stefan. Jag är väl kanske ganska barnslig själv och dessutom tar jag mig lite mer tid med dem än vad vuxna normalt sett gör. Det blir mycket bus och bråk!

Sen kan man undra varför Stefan är en ananas… Men det får du ta reda på själv!

fyrabilder_stefan

Vatten är grejen...

Stefans stora passion är dykning och ett par gånger om året åker han och frun Lotta till Egypten för att dyka.

– Dykningen är helt suverän i röda havet och kan verkligen rekommenderas, säger Stefan.

Men Stefan gillar sjön hemma i Sverige också. De har en segelbåt och två motorbåtar i familjen och han älskar båtlivet. Båtarna har de i Hjälmaren, där de åker ut till små öar.

För att få lite motion spelar Stefan badminton ett par gånger per vecka och under sommartid tycker han om att springa en runda. 

El-Gouna – Stefans smultronställe

– El-Gouna har blivit som ett andra hem för mig och min fru,berättar Stefan. Vi har spenderat ca tre månader totalt på ett och samma hotell och vi känner personalen väl nu. Det är varmt och skönt med torr luft och det fläktar hela tiden. Dessutom är det relativt bra priser och kort resa till Egypten. 

El-Gouna är som en konstgjord by och ägs av en egyptisk shejk som är stenhård på vilka som får komma in i byn. I El-Gouna störs man inte av några gatuförsäljare och det är rent och snyggt.

– Jag har aldrig varit magsjuk när jag varit där, allt är fräscht och rent. Min fru är ute och springer morgnar och kvällar och hon är aldrig rädd för att springa själv – hon är mer rädd hemma!

Stefan kan varmt rekommendera El-Gouna och tips på boende är till exempel hotellen Mövenpick och Ocean View, där den senare är ett lite mindre och personligare hotell. 

Fem snabba

Dansa eller dyka

Vin
eller öl

Vår eller höst  
Det kan fortfarande vara varmt i luften och det är klar hög luft som är lätt att andas. Dessutom får man ju börja jobba efter sommarsemestern igen.

Morgon eller kväll
Jag är morgontrött och ställer helst inte någon klocka. Jag vaknar helst när jag vaknar. Är mest effektiv på kvällen.

Bo i stan
eller på landet
Jag skulle inte palla att bo där jag inte ser en enda person. 

Slutligen...Stefans ljuvliga pizza

Det finns en stående beställning – Jag gör ljuvligt god pizza, skrattar Stefan. Men receptet får du inte här...