Linn på Irland

Nyfiken på Linn Gunnarsson

Från Ikeametropolen ut i vida världen 

Linn Gunnarsson är född och uppvuxen i Ikeametropolen Älmhult. Föräldrarna jobbade så klart på just Ikea, där Linn också hade sitt första sommarjobb. Linn hade dock inga planer på att stanna i Älmhult, så efter studenten flyttade hon till London och sålde kläder för Dolce Gabbana. Det var ett intensivt och roligt år som kretsade kring jobb, fest och nya bekantskaper och Linn fick blodad tand.
 
– Jag började göra upp en slags Bucketlist på saker jag ville göra, berättar Linn. 

Visby – bara för att det är så vackert

Efter London kände Linn att hon ville ha en kontrast och bo på en plats där det inte regnar så mycket. Hon bestämde sig för Visby, helt enkelt för att det är en härlig miljö med vacker arkitektur – och såklart för att det inte regnar så mycket. I Visby fanns det dessutom både en konstskola och en högskola som då låg vägg i vägg.
 
– Jag gick in på konstskolan och några år senare gick jag ut från högskolan med en magisterexamen i arkeologi. 

en arkeologs fikarast

Träffar kärleken på Irland

När Linn hade tagit sin examen i arkeologi och det var dags att börja arbeta, var arbetsmarknaden för arkeologer i Sverige minst sagt skral.

– Jag hade en utbildning, men det fanns inga jobb att söka.

Men så fick hon veta att det fanns gott om jobb för arkeologer på Irland. Sagt och gjort, Linn packade åter väskorna och flytten gick till Irland, där hon fick jobb som arkeolog tillsammans med hundratals andra från hela världen.

Riktig arkeologi

– Arbetet som arkeolog är väldigt roligt, berättar Linn. Tänk att få lyfta på grejer som ingen har rört på flera hundra- eller tusentals år! Men det är samtidigt tungt. Vi grävde med spade (penslar används bara på tv) i alla väder, året runt. Ganska snart började jag specialisera mig mot inmätning och planritning som passade mig bättre.

Strax efter att hon hade kommit till Irland började hon jobba tillsammans med en amerikansk kille - Mike. Kärleken började spira och de flyttade ihop. 

När Linn hade varit på Irland i tre år, drabbades landet hårt av den ekonomiska krisen. Detta märktes tydligt i samhället, pubarna stod plötsligt tomma och hela stämningen var påtagligt dyster. 

– Vi visste väl att tiden på Irland var på väg mot sitt slut och samma kväll som jag och min sambo blev av med jobben bestämde vi oss för att gifta oss och flytta till USA, säger Linn.

Spion?

Sagt och gjort, Linn och Mike gifte sig i Boston 2009. Linn åkte tillbaka till Sverige och nio månader senare fick hon visum för att åka till USA och ansöka om ett Green Card. Mike hade rest före henne för att jobba, vilket resulterade i en hel del frågor i passkontrollen. De undrade varför Linn flög själv om hon nu var så lyckligt gift, och när hon dessutom tvekade på frågan om bröllopsdatum blev de misstänksamma.

– Jag togs in i ett rum där det redan satt en rysk kvinna som skulle hälsa på sin son, och två palestinier som skulle på konferens i Boston och blev utfrågade. Männen från Homeland Security turades om att göra sig lustiga över oss, de skickade runt mitt pass och skrattade och insinuerade att den ryska kvinnan kanske var spion. Det var otroligt förödmjukande. Efter två timmar fick jag gå därifrån med en OK-stämpel i passet, men den kvällen glömmer jag aldrig, berättar Linn.

Poserar glad i New York_2

Börjar sin yrkeskarriär inom GIS

Linn och Mike flyttade till ett hus i Providence, några mil söder om Boston och Linn fick jobb som arkeolog, samtidigt som hon studerade på distans för en master i geografiska informationssystem vid Lunds universitet. Mitt första jobb som GIS-specialist var på en stor ingenjörskonsultfirma där jag bland annat arbetade med översvämningsanalyser av den amerikanska kusten. De nya karteringarna visade bland annat hur New York och Boston kommer att översvämmas vid olika översvämningsscenario. Det är våra kartor som Aftonbladet och Expressen använder när de skriver katastrofrubriker med photoshoppade bilder på ett vattendränkt Manhattan. 

Styr kosan mot Sverige

Arbetsklimatet i USA är väldigt tufft och när tanken om att utvidga familjen började gro, började de också fundera över var de skulle bo. De kom fram till att Sverige kändes som en bättre plats för familjeliv och 18 månaders betald föräldraledighet i Sverige mot 10 veckors obetald i USA gjorde att valet blev ganska lätt.

– Jag såg att Aveki letade efter en GIS-ingenjör, sökte jobbet - och fick det. Det kändes som att vi började pussla ihop alla delarna, sakta men säkert, berättar Linn. Linn och Mike har nu en nyfiken liten kille på 1 år och är även nyblivna husägare – Det är alltså ytterligare två saker på Linns Bucketlist som kan bockas av.  

– Vi har faktiskt äntligen hittat vårt drömhus, säger Linn och berättar att de har letat ett bra tag och nästan hade gett upp, när huset plötsligt stod där. Det är ett gammalt skolhus med stora fönster ut mot en åker - exakt som vi ville ha det. 

På Aveki jobbar Linn bland annat med installationer och GIS-tillämpningar och hjälper till exempel kunderna med individuella anpassningar, såsom interaktioner mellan VA-banken och ArcGIS. Du möter henne också ofta om du ringer eller mejlar till vår support.

Landrovern

Skjutsar vilda bönder i Madagaskar

En hel del av det vi pratat om under intervjun skulle passa in under rubriken ”Något som inte så många vet om mig”. Men en sak av det som Linn berättar, slår nog det mesta. Det var en händelse som inträffade när Linn var i Madagaskar och gjorde en SIDA-studie.  

Vi hade lämnat byn vi jobbat i tidigt på morgonen för att ta oss tillbaka upptill huvudstaden Antananarivo. Plötsligt befann vi oss mitt uppe i en pågående boskapsstöld. 

– Det var riktigt otäckt, berättar Linn. I sin jakt på förövarna klängde de uppjagade bönderna sig fast i Landroverns takräcke med sina spjut i högsta hugg. De ville ha skjuts i jakten på tjuvarna.

Barnvagnspromenader, lattefika och skidåkning

Just nu är det betydligt stillsammare barnvagnspromenader samt fika med andra mammor som gäller för Linn, även om hon nyligen har börjat jobba heltid igen efter mammaledigheten. 

Något som ligger Linn varmt om hjärtat är skidåkning. Hon älskar att åka skidor och då ska det helst ske på Canadas västkust, i British Colombia. 

– Jag skulle också gärna testa skidåkningen i Frankrike och då också prova på att tura i Alperna, säger Linn.

På Nantucket

Linns smultronställen

Linns absoluta smultronställe är Café Gula huset i Visby. De har nybakat fikabröd varje dag och en mysig innegård där det bland annat växer mullbärsträd och kiwiplantor. 

– Caféet är känt för sin Portvinskaka, en fruktkaka med portvin i. Det är en väldigt speciell smak på den, antingen älskar man den, eller så gillar man den inte alls, berättar Linn, som jobbade extra här under studietiden i Visby.  

Linn kommer på ett par smultronställen till, så det är klart att vi måste ta med dem också, varsågoda!

Nantucket 
– Nantucket i New England, är en jättefin liten ö med mysiga stränder och ett trevligt bryggeri man kan hänga på, berättar Linn. Kännetecknande för Nantucket är deras speciella tegeltrottoarer. 

Marshfield 
– Marshfield, söder om Boston, har mysiga stränder och här kan du äta världens största och godaste hummer på ”The Lobster Pound”.  På menyn finns också bland annat pilgrimsmusslor och ostron,allt serverat på papperstallrikar vid enkla picknickbord. Rustikt, mysigt och framförallt helt sagolikt gott! 

Översvämning vid the lobster pound

5 snabba

Visby eller London
Utförsåkning eller längdskidor
Att våga ta chanser eller stanna i det trygga
Chartersemester eller kulturresor
Föräldraledighet i USA eller föräldraledighet i Sverige