Marie_red_bred

Nyfiken på Marie Ansmo

Marie har jobbat på Aveki sedan 2007 och många har nog mött henne på mässor, olika träffar och kurser genom åren. Hon är en skånetös som flyttade till Kiruna för att plugga till GIS-ingenjör, träffade kärleken och bosatte sig i Alvesta.

Marie är kundansvarig för VA-banken, där hon gör allt från implementering, införande, uppgradering och support samt är konsult för alla frågor som gäller VA-banken, databasfrågor och VA. Hon har även hand om en del utbildningar, bland annat Systemvårdskursen.

– Mitt arbete ser olika ut från dag till dag, berättar Marie. Det är inte många dagar på ett år som är likadana och jag tycker att det är enormt roligt med variationen på arbetsuppgifterna. 

Datorer och kartor - ett tidigt intresse
Marie har alltid älskat kartor och datorer och är väldigt tekniskt lagd. Inriktningen på gymnasiet var därför given – det blev tekniskt program där hon även läste en del programmering. När det blev dags att läsa vidare hittade hon en kombination med datorer och kartor som passade henne perfekt och hon tog därför sitt pick och pack och flyttade till Kiruna där hon läste till GIS-ingenjör. 

Direkt efter utbildningen stannade Marie kvar i Kiruna och gjorde sitt examensjobb på SCB. 

Men kärleken drog och Marie flyttade till Ljungby, ca 6 mil väster om Växjö. 

– Jag studerade först hemifrån ett tag, men det gick inte i längden – jag längtade ut, berättar Marie. 

Marie fick jobb som butikschef på Netto i Ljungby och därefter följde en turbulent tid. Separerade, fyllde 25, träffade sin nuvarande sambo, bytte jobb (GIS-ingenjör på Jordbruksverket i Jönköping), blev gravid och flyttade till Alvesta. Att hon till slut hamnade på Aveki var lite av en slump. 

– Min sambo kände Olof (som är gift med Anne) och på den vägen är det, skrattar Marie. 

Pitepalt_500

Presenten som blev tradition

Det kanske inte så många vet om Marie, är att hon är en fena på att laga pitepalt, en kunskap som är ett arv från hennes norrländska påbrå. Även hennes sambo, Martin, härstammar från norra Sverige – och han älskar pitepalt. Till en av hans födelsedagar lagade Marie pitepalt som en present till honom, vilket har resulterat i att hon nu varje år står en hel dag och lagar pitepalt till hela släkten i Småland. Det brukar bli en sisådär 70-80 stycken.

– Det har nu blivit lite av en tradition, berättar Marie och tillägger att man inte är så kaxig på kvällen när man har stått en hel dag och lagat pitepalt. 

Receptet är dock hemligt, så är man nyfiken på Maries pitepalt, får man se till att bli inbjuden till kalaset.

Familjemys på fritiden

På fritiden myser Marie helst med familjen och umgås med vänner. Det är alltid en utmaning att få ihop vardagspusslet och barnens aktiviteter styr mycket av fritiden. Träningen sker oftast på luncherna då hon gärna går på gruppass såsom Pump. 

– Jag försöker också att få tid att springa, berättar Marie. Men jag måste ha utmaningar framför mig som pushar på, till exempel Göteborgsvarvet. Jag har nu också blivit utmanad att göra 50 pass på 100 dagar, en utmaning jag tycker är väldigt kul.

Hjorungavåg

Mitt smultronställe

Mitt absoluta smultronställe är Norge. Där finns härlig natur och mäktiga fjäll. Vi har åkt några somrar till Hjorungavåg i Norge. Två andra favoritställen, är Tarfala (Kebnekaise) och Abisko. 

5 snabba

Fjäll eller hav
Fjällen och vyerna ger mig lugn! 

Morgonmänniska eller kvällsmänniska 

TV-program eller film
Big Hero 6 rekommenderas

Fisk eller kött
Inget går upp mot en god köttbit!

Pyssla eller måla