Miro_cykel

Nyfiken på Miro Cepciansky

På Aveki jobbar Miro hårt med sin image som kakmonster och julbordschampion, men märker att det blir allt svårare att hålla undan för de yngre talangerna, med BigD (Daniel Lönnblom, red. förtydligande) i spetsen. Mellan fikapauserna blir det också lite programmering, för tillfället mest med fokus mot webb. Utvecklar VASS-sidan för Svenskt Vatten samt Regista för VA-banken.

Det Miro gillar mest med sitt jobb, är att utveckla verktyg som löser kundernas problem och förenklar deras jobb.
 
– Att se att de program jag levererar, faktiskt används och gör skillnad är en otrolig kick, menar Miro.

Datorer roligare än kvarkar

Miro började läsa Teknisk Fysik men upptäckte snabbt att datorer intresserade honom mer än kvarkar och Fresnel-vågor, så när han mot slutet av utbildningen fick chansen att välja egen inriktning, blev det programmering. Exjobbet bestod i att ta fram ett program som visualiserade (i 3D) de olika sektorerna som luftrummet är indelat i. Programmet var beställt från Sturup och tänkt att användas vid utbildning av flygledare. Efter examen fick han anställning på institutionen där han hade gjort exjobbet och kunde fortsätta jobba med både 3D-modellering och programmering. 
 
– Vi utvecklade bland annat rehabiliteringshjälpmedel för Orups sjukhus, berättar Miro. Genom att interagera med en 3D-modell kunde patienter med hjärnskador i lugn och ro träna sig på att utföra enkla saker som att brygga kaffe och köpa tågbiljetter i automater.
 

Miro blev ingen Miró

Något som inte så många vet, är att precis som sin mer kände namne Miró, visade Miro tidigt talang för målning. Han blev head-huntad redan på dagis och erbjuden plats i en konstskola i samband med skolstarten. Han var lagom imponerad, för medan klasskompisarna stack iväg efter skolan och spelade fotboll fick han istället åka bussen in till stan och lära sig diverse målartekniker. Inte nog med att han inte tyckte det var kul, han var dessutom rätt kass, så han förstod inte vad han gjorde där (han antar att de bara hade gått på namnet).
 
– Nu nöjde de sig inte där heller, utan drog hela skämtet till sin spets när de skickade in en av min tavlor till en nationell tävling, där den gick till final. Jag och 50 andra lovande konstnärer fick ta emot pris och hyllningar vid en stor ceremoni. Sen flyttade vi till Sverige och jag fick en 3:a i "Bild".

Miro_tävlar

Vinnarskalle

Miro älskar att tävla och eftersom han, enligt honom själv, saknar bollkänsla håller han sig till uthållighetssporter. Det blir ett par triathlon och löptävlingar varje år. 
 
– Tävlingarna är morötter som gör att mitt lata arsle lämnar soffan och faktiskt ger mig ut och tränar, skrattar Miro och tillägger att träningspassen också fungerar som terapi och en ventil för all stress i vardagen. Inte sällan använder man de långa distanspassen till att tänka ut lösningar på programmeringsproblem man har på jobbet.

mirolasanta

Mitt smultronställe

– Jag vet inte om man kan kalla det smultronställe, men det stället jag rest till flest gånger, och dit jag längtar mest, är Club La Santa på Lanzarote säger Miro. Ett idrottskomplex med allt du kan tänka dig i form av sporter, aktiviteter och tävlingar. Generellt så föredrar jag semestrar där man rör sig och hittar på idrottsaktiviteter mot att bara ligga och sola eller åka runt på sevärdheter. 
Bilden är från 1997, då Miro var på La Santa för första gången. Det var ett träningsläger med friidrottsklubben och de körde ett triathlon samtidigt som de var där. Miro lånade en cykel och ställde upp på skoj - och kom trea! Sen dess har han varit fast...

Fem snabba

Tårta eller kakor
Varför välja?

Skog eller stad
Bägge har sin charm men skogen är jag i oftare.

Kaffe eller te
Finns bara ett av dem som går att dricka. Te.

Bil eller tåg
Tåg, absolut. Det är säkrare om man råkar somna.

Sverige eller utlandet på sommaren
Sverige. Man vill ju inte råka missa de få dagarna med värme.