goeran

Nyfiken på Göran Klensmeden

I kön till lunchrestaurangen på Norrtälje kommun, där han jobbade som karttekniker på Gatu- och parkkontoret, träffade Göran sin före detta kollega Elin och råkade nämna att han skulle på en arbetsintervju på Solna kommun. Kent Romppala, som också var med på lunchen, bjöd in till ett besök på Aveki. Samma dag som Göran skulle ha skrivit på för Solna, fick han ett erbjudande han inte kunde motstå. Sedan snart fyra år jobbar han med konsultation, utbildning och support på Aveki.

familjebild1

Efter lugnet kommer stormen...

Från en trygg och odramatisk uppväxt i Jämtland till en lika odramatisk studietid i Uppsala. Ytterligheter och spänning har aldrig varit intressant för Göran.

- Nej för f-n! Jag kan inte ens läsa en deckare eller cykla fort. Det är nog med ovissheter i vardagslivet. Att se på V75 är så spännande det får bli.

Lite utmaningar har det ändå varit de senaste åren. Tillsammans med frun Linda levde han ett stillsamt liv med två katter i Solnalägenheten, när de började fundera på att skaffa ”max ett barn”. Det blev två flickor – på en gång.
     
- För mig vars största skräck är kladd, förändring och höga ljud var det ett tag overkligt. Jag har levt i KBT dygnet runt i över fem år, men nu börjar jag bli normal igen. Tjejerna är verkligen fantastiska på alla sätt och vis – nyfikna, roliga och empatiska. Linda är också makalös, såklart.

Snart är det dock slut med stadslivet i Solna:

- I oktober flyttar vi till ett litet hus i Smedby utanför Kalmar. Det ska bli skönt att äntligen kunna släppa ut barnen på grönbete, ta en kaffe på verandan och att lyssna på något annat än grannarna och Frösundaleden.

hemma1

Krokig yrkesväg

Görans yrkeskarriär har varit något av en slumpgeneratorstyrd historia. Han läste teknisk linje på gymnasiet och ville länge bli arkitekt, men valde gymnasielärarprogrammet i Uppsala efter att ha vikarierat som musik- och idrottslärare efter examen. Det fanns sen aldrig en tanke på att välja ett tekniskt yrke. 

- Efter lärarutbildningen jobbade jag som gymnasielärare en tid, men det kändes inte rätt. Det handlade för lite om undervisning och för mycket om uppfostring, budgetering och möten. Dialogen med eleverna var det enda som var roligt.

Trots sin arbetsskygga natur (”- Jag är en lat opportunist som bara är uppfostrad till att göra rätt för mig.”) har Göran sedan samlat på sig ett digert CV inom en mängd områden. Innan Arbetsförmedlingen tipsade om en GIS-utbildning som ledde honom in på rätt spår, hann han under tio år bland annat jobba som avsynare, bonddräng,kabelmontör, lagerarbetare, ostförsäljare och bagarlärling. 

- Jag har haft tur som fått en bra insyn i många olika branscher, och kunnat lära mig mycket av respektive yrke. Det jag gör nu spänner ju också över många områden.

Jobbet på Aveki passar honom som hand i handske. Där får han kombinera pedagogik med strukturering av data och fördjupa sig i myCartas uppbyggnad samtidigt som han utbildar nya användare. Det är trots all teknisk kunskap som krävs, främst ett jobb som handlar om kommunikation:

- Jag skaffade min första dator först 1996 när jag pluggade i Uppsala, så det är lite ironiskt att folk ibland förutsätter att jag är en expert. Men jag är egentligen en problemlösare som förstår vanliga användares utmaningar, eftersom jag nyligen ställts inför dem själv.

the_owl

Rockstjärnedrömmar

Som många tonåringar närde han en rockstjärnedröm, och även om det numer blir mest gitarrspelande hemma och små gitarrbyggprojekt i verkstaden, finns en blygsamt arv till rockhistorien på Spotify: skivan ”The Owl” med Six Figure Transatlantic. 

Ps! Isabel har Göran skrivit och sjunger själv - Lyssna på Spotify!

killingar_springer

Mitt smultronställe

- Jag ägnade större delen av min barndoms somrar hos farmor och farfar utanför Bräcke i Jämtland. Det är såklart en av jordens vackraste platser för mig, men även objektivt kan jag rekommendera ett besök hos min faster Ann på Åsbergets gårdsmejeri. Sommarkaféet med ostar i världsklass och hembakt kaffebröd i genuin gårdsmiljö är väl värt en resa i sig.

vila1

Fem snabba

Hund eller sengångare?
Att samvetslöst sova 16 timmar per dygn är ett av mina livsmål.

Böcker eller ljudböcker?
Älskar att läsa, men är en dålig lyssnare.

Matlagning eller hämtmat?
Lagar gärna mat, om jag får gott om tid på mig.

Sovmorgon eller tupplur?
Tuppluren är en friare konstart!

Ordvits eller vitsord?
Det var två tidiga buddhister och en zen.