Mattias_kajak_bright

Nyfiken på Mattias Andersson

Mattias har jobbat på Aveki sedan 2010 och du möter honom till exempel i vår support eller när du har utbildning i VA-banken. Det blir en hel del resande för Mattias men han tycker att det är roligt och inspirerande att komma ut till kunderna och diskutera hur VA-banken kan användas i det dagliga arbetet. 

Fick intresse för VA under studietiden

Mattias kommer från Hässleholm, men flyttade till Västerås för att plugga till miljö- och energiingenjör. Han har alltid haft ett brinnande intresse för både miljö- och teknikfrågor, men VA-intresset  uppkom under studietiden då han sommarjobbade på reningsverket i Hässleholm. 

– Som sommarjobbare fick jag prova på olika arbetsuppgifter , vilket var väldigt lärorikt och roligt. Jag fick göra allt från vattenprovtagning till underhåll av maskinell utrustning. Jag kände verkligen att detta var något jag ville jobba vidare med, berättar Mattias.

Efter studierna fick Mattias jobb som miljöinspektör och har jobbat i Växjö, Kristianstad och Nässjö kommun. Arbetet innebar mycket kontakt med allmänheten och samarbete med övriga förvaltningar inom kommunen såsom bygg, VA och lantmäteri.

– Jag jobbade med VA där också, fast med handläggning av enskilda avlopp och inventeringar, säger Mattias. Jag hade verkligen önskat att jag kände till VA-banken redan då, vilket hade underlättat arbetet betydligt.

Lämnade kommunen

Efter 10 år inom kommunen kände Mattias att det var dags att söka sig nya utmaningar och började istället arbeta som konsult inom byggbranschen som mark-, och VA-projektör på ett lokalt konsultföretag i Växjö. Där jobbade han med bland annat markprojektering, rivningsinventering och sprängsyner. 

Efter ett tag började Mattias leta efter nya utmaningar och fick syn på en annons om att Aveki sökte personal. Dessvärre hade tiden för ansökan gått ut för just den tjänsten, men Anne ringde upp Mattias och bad honom komma på intervju ändå. Aveki hade fler jobb att erbjuda och nu har Mattias varit på företaget i sex år. 

Konstnärlig ådra

Det är kanske inte så många som känner till att Mattias har en konstnärlig ådra och att han gärna målar akvareller och tecknar när andan faller på. Han målar både abstrakt konst och landskap – det beror på sinnesstämningen. 

– Själva skapandet är minst lika viktigt som slutresultatet, säger Mattias.

Kajak_bright

Höga vågor skrämmer inte

Mattias gillar att vara ute i naturen och är en inbiten kajakfantast. Han är bland annat aktiv i Friluftsfrämjandet som kajakledare, vilket innebär att han tar med medlemmar ut och paddlar. Det blir både turer i sjön och till havs, men att paddla i havet är en större utmaning i och med att det blir högre vågor, vilket är kul! 
 
Mattias tycker även om att fjällvandra och försöker göra en fjällvandring varje år. Eftersom det blir mycket tältande när han paddlar kajak, vandrar han gärna från stuga till stuga istället för att tälta, dessutom blir det lite mindre packning att bära på då. Utöver fjällvandring och kajak, cyklar han en hel del. Han cyklar till jobbet varje dag oavsett väderlek och i somras cyklade han till Simrishamn på den nya Sydostleden. Cykelturen tog 3-4 dagar och då var det tält som gällde. Det var en riktigt härlig tur som han verkligen kan rekommendera. Nästa sommar blir det Kattegattsleden som går mellan Helsingborg och Göteborg.

Smultronställe

– Ett av mina favoritställen är St Annas skärgård som ligger på Ostkusten. Jag har varit och paddlat där några gånger och det är otroligt vacker natur. 

Mattias1

5 snabba

Solsemester eller aktiv semester 
Vin eller öl
Cykel eller bil (Cyklar till jobbet varje dag)
Frukost eller kvällsmat 
Höst eller vår (För mycket pollen i luften på våren…)